ΠΛΑΚΑΚΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΒΩΚΟΣ

Τα τσιμεντένια πλακάκια, ή αλλιώς πλακάκια retro ή ακόμη και πλακάκια vintage θεωρούνται σήμερα από τις πιο δημοφιλής και ευέλικτες επιλογές για δάπεδα σε χώρους οποιασδήποτε χρήσης.
Η δυνατότητα πολλών επιλογών σε σχέδια, χρώματα, μεγέθη και στυλ τα καθιερώνει ως κορυφαία διακοσμητική λύση.
Τα παραδοσιακά πλακάκια τσιμέντου είναι χειροποίητα πολύχρωμα πλακάκια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για επιστρώσεις δαπέδων.
Εμφανίστηκαν στην Καταλονία στη δεκαετία του 1850, και έκτοτε χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη και την Αμερική .
Η μέθοδος με την οποία κατασκευάζονται είναι κυρίως γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν εγκαυστική μέθοδος (encaustic tiles).
Έχουν αυτό το όνομα επειδή τα περίπλοκα σχέδια και οι φιγούρες επάνω στην επιφάνεια τους δεν είναι αποτέλεσμα χρωματιστού σμάλτου αλλά πηλού διαφορετικού χρώματος. 
Τα σχέδια ενσωματώνονται στο σώμα του πλακιδίου με αποτέλεσμα να παραμένουν κατά τη διάρκεια της παρόδου του χρόνου και της επερχόμενης φθοράς, αναλλοίωτα.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για την επισμάλτωση μετάλλων με ειδικά κεριά.
Η μεγάλη αντοχή τους στο χρόνο προκύπτει από το συνδυασμό ενός στρώματος τσιμέντου Πόρτλαντ και μιας πιο άγριας στρώσης τσιμέντου και άμμου.
Το στρώμα δε της ορυκτής χρωστικής που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των σχεδίων, υδραυλικά πιέζεται στην επιφάνεια με μεγάλη πίεση που φτάνει τα 1500 PSI , και γίνεται μέρος του πλακιδίου. 
Το στρώμα χρωστικής είναι συνήθως πάχους 3-4 χιλιοστών.
Στις αρχές του 20ού αιώνα , τα τσιμεντένια πλακίδια ήταν πολύ δημοφιλή και θεωρούνταν η πιο high-end  λύση για την επίστρωση δαπέδων αφού χρησιμοποιήθηκαν σε χιλιάδες γνωστά δημόσια κτίρια και παλάτια. 
Η δημοτικότητά τους άρχισε να φθίνει κοντά στο 1920, αλλά επεκτάθηκε και πάλι στη δεκαετία του 40 κυρίως στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα .
Τα πλακάκια από τσιμέντο φτιάχνονται με το χέριένα κάθε φορά, χρησιμοποιώντας ορυκτές χρωστικές, τσιμέντο, ένα καλούπι, και μια υδραυλική πρέσα που είτε είναι χειροκίνητη είτε ηλεκτροκίνητη.
Το μεταλλικά καλούπια είναι χειροποίητα σε κάθε περίπτωση με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο που πρέπει να παραχθεί. 
Τα τσιμεντένια πλακίδια λόγω του ότι είναι χειροποίητα πλακάκια, αναμένεται και να έχουν μικρές ατέλειες, οι οποίες τους δίνουν άλλωστε και τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Δείτε στο link το video με την διαδικασία παραγωγής των τσιμεντένιων πλακιδίων:
https://www.youtube.com/watch?v=gE-6inei5ko