ΠΛΑΚΑΚΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΗ - ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΒΩΚΟΣ

Όλα ξεκινούν με τις πρώτες ύλες.
Ο πηλός που χρησιμοποιείται διαλέγεται προσεκτικά ώστε να έχει αντιπαγωτικές ιδιότητες
κάτι που επιτυγχάνεται με την ανάμιξη αργίλου που συλλέγεται από διαφορετικά σημεία εξόρυξης.
Στη συνέχεια η πρώτη ύλη οδηγείται στο εργοστάσιο όπου και κοσκινίζεται για να απομακρυνθούν τυχόν προσμίξεις και σκουπίδια και το μίγμα να προετοιμαστεί για την επεξεργασία του. 
Ακολουθεί η διαδικασία της εξέλασης κατά την οποία η πρώτη ύλη εξωθείται διαμέσου του κατάλληλου καλουπιού ώστε να διαμορφωθεί το επιθυμητό σχήμα.
Για την τελική διαμόρφωση του πλακιδίου τερακότα-cotto, η πρώτη ύλη προωθείται πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς όπου και κόβεται στο επιθυμητό μέγεθος.
Ο τρόπος αυτός κοπής παράγει τα λεγόμενα διχασμένα πλακίδια αφού η πρώτη ύλη διαχωρίζεται-διαιρείται σε 2 τεμάχια.
Μάλιστα επιτυγχάνεται και μια φυσική διαφοροποίηση αφού κάθε πλακίδιο που παράγεται είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται.
Η διαδικασία αυτή παραγωγής δια της εξέλασης (extrusion) έχει το πλεονέκτημα της δυνατότητας δημιουργίας πλήθους ειδικών τεμαχίων από τερακότα-cotto λόγω της ελευθερίας στη διαμόρφωση της πρώτης ύλης.
Έτσι με τη χρήση διαφορετικών καλουπιών παίρνουμε ότι χρειάζεται όπως σκαλοπάτια, σοβατεπί, επιχείλια και άλλα.
Στη συνέχεια το προϊόν αφήνεται να στεγνώσει και κατόπιν περνά από τη διαδικασία χρωματισμού.
Το τελικό στάδιο είναι το ψήσιμο στους φούρνους.
Η τυπική θερμοκρασία ψησίματος της τερακότα είναι περίπου 1000 ° C ( 1830 ° F).
Ανάλογα δε την περιεκτικότητα που έχει σε σίδηρο δίνει στην καύση του σώματος ένα από τα παρακάτω χρώματα κίτρινο ή πορτοκαλί, κόκκινο ή ροζ , γκρι ή καφέ. 
Η ψημένη τερακότα-cotto δεν είναι υδατοστεγής, αλλά εφόσον γίνει επιφανειακή στίλβωση στο σώμα της πριν από το ψήσιμο μπορεί να μειωθεί η απορροφητικότητα της. Ένα στρώμα από σμάλτο μπορεί να εφαρμοστεί στην επιφάνεια της για να κλίσει τους πόρους και να την διατηρήσει στεγανή.
Είναι ένα απολύτως φυσικό και οικολογικό υλικό μεγάλης αντοχής και κατάλληλο για χρήση σε δάπεδα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και σε χώρους υγιεινής.
Για περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις αντοχής δημιουργήθηκε το cotto τύπου Klinker.
Με την εισαγωγή ειδικών προσμίξων στην παραγωγική διαδικασία επιτυγχάνονται αυξημένες μηχανικές ιδιότητες, ώστε το τελικό προϊόν να είναι οξύμαχο και με μεγάλη αντοχή. Τοποθετείται εκτός από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε γκαράζ, πεζοδρόμια και πλατείες.

Δείτε τις προσφορές μας σε πλακάκια cotto
Πλακάκια τερακότα