ΠΛΑΚΑΚΙΑ

ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ - ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΒΩΚΟΣ

Κεραμικά πλακίδια :
Με τον όρο κεραμικά εννοούμε τα προιόντα που δημιουργούνται από μίξεις πρώτων υλών όπως πηλού, άμμου, καολίνης, άργιλου και άλλων φυσικών ορυκτών και κατόπιν ψήνονται σε κεραμικούς φούρνους σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες..
Υπάρχουν αναφορές για χρήση τέτοιων υλικών από την αρχαιότητα για την επένδυση δαπέδων τοίχων και για την διακόσμηση αυτών.

Βασικές κατηγορίες των κεραμικών πλακιδίων είναι:


Στην κατηγορία των κεραμικών υπάγονται όλα τα πλακίδια που έχουν κόκκινη μάζα και ψήνονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 700 C.
Έχουν αυξημένη αντοχή και σκληρότητα και είναι κατάλληλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χαμηλών προδιαγραφών καθώς και για επενδύσεις τοίχων π.χ.μπάνιων και κουζίνας.
Τα πορσελανάτα παίρνουν το όνομα τους από το γεγονός ότι ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 1300 C (όπως και η πορσελάνη) ώστε να αποκτήσουν εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες όπως σκληροτητα, αντοχή στη κρούση και την εναλλαγή της θερμοκρασίας ,αντοχή στην τριβή κλ.π.
Το σμάλτο που τοποθετείται στην επιφάνεια τους αποτελεί από μόνο του μια τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και τους προσδίδει τόσο αντοχή όσο και αισθητική.
Είναι τα πλακίδια που έχουνχρησιμοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλο στο μεγαλύτερο πλήθος των οικοδομικών κατασκευών.
Τέλος με τα πορσελανάτα μιας μάζας καλύπτουμε και τις πιο αυξημένες απαιτήσεις σε αντοχές και ολοκληρώνουμε τις κατηγορίες.
Είναι τα πλακίδια που έχουν παράξει οι κεραμικές βιομηχανίες για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της εποχής και της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής επιστήμης.
Μεγάλο εύρος διαστάσεων, υφών και χρωμάτων καλύπτουν από τις πιο απλές απαιτήσεις όπως την επένδυση ενός δαπέδου σε εξωτερικό χώρο μέχρι τις πιο σύνθετες όπως την εξωτερική επενδύση ενός κτιρίου (ορθωμαρμάρωση) ή τη δημιουργία ενός υπερυψωμένου δαπέδου.